Mám si zaobstarať elektrickú zubnú kefku?Môžete prehliadnuť bežné chyby zubnej kefky

Stále sa rozhodujete, či použiť manuálnu zubnú kefku alebo elektrickú?Tu je zoznam výhod elektrickej zubnej kefky, ktoré vám môžu pomôcť rýchlejšie sa rozhodnúť.Americká zubná asociácia (ADA) tvrdí, že čistenie zubov, či už manuálne alebo elektrické, udržuje vaše zuby zdravé.Podľa CNE stoja elektrické zubné kefky viac, ale je dokázané, že sú účinnejšie pri odstraňovaní plaku a redukcii dutín.

Výskum naznačuje, že elektrické zubné kefky sú lepšie pre ústnu hygienu a pre deti

V jednej štúdii z roku 2014 uskutočnila medzinárodná skupina Cochrane 56 klinických štúdií čistenia zubov bez dozoru na viac ako 5 000 dobrovoľníkoch vrátane dospelých a detí.Štúdia zistila, že ľudia, ktorí používali elektrické zubné kefky až tri mesiace, mali o 11 percent menej zubného povlaku ako tí, ktorí používali manuálne zubné kefky.

Ďalšia štúdia, ktorá sledovala účastníkov 11 rokov, tiež zistila, že používanie elektrickej zubnej kefky vedie k zdravším zubom.Štúdia z roku 2019, ktorú vykonali vedci z Greifswald Medical University v Nemecku, zistila, že ľudia, ktorí používali elektrické zubné kefky, si zachovali o 19 percent viac zubov ako tí, ktorí používali manuálne zubné kefky.

A dokonca aj ľudia, ktorí nosia strojček, môžu viac profitovať z elektrických zubných kefiek.Jedna štúdia publikovaná v časopise American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopaedics zistila, že nositeľom strojčeka, ktorí používali manuálne zubné kefky, sa častejšie vytváral povlak ako pri elektrických zubných kefkách a zvyšuje riziko zápalu ďasien.

Okrem toho sú elektrické zubné kefky dobrou voľbou aj pre deti, pre ktoré je často čistenie zubov nudné a dokonca si ani nečistia správne, čo môže viesť k tvorbe zubného povlaku.Otáčaním hlavy v rôznych smeroch dokážu elektrické zubné kefky účinne odstrániť zubný povlak za kratší čas.

Možno ste prehliadli niektoré chyby, ktorých sa pri používaní zubnej kefky dopúšťate

▸ 1. Čas je príliš krátky: čistenie zubov a odporúčania Americkej zubnej asociácie ADA 2-krát denne, každý používajte mäkkú zubnú kefku 2 minúty;Príliš krátke čistenie zubov nemusí odstrániť zubný povlak.

▸ 2. Nie príliš dlho v zubnej kefke: podľa ustanovení ADA by ste mali vymeniť 1 zubnú kefku každé 3 až 4 mesiace, pretože ak sa kefka opotrebuje alebo zauzlí, ovplyvní to čistiaci účinok, mala by sa okamžite vymeniť.

▸ 3. Príliš silné čistenie zubov: príliš silné čistenie zubov spôsobí opotrebovanie ďasien a zubov, pretože zubná sklovina je poškodená, bude citlivé na teplo alebo chlad, čo spôsobí príznaky;Príliš silné čistenie zubov môže navyše spôsobiť ústup ďasien.

▸ 4. Nepoužívajte správnu zubnú kefku: ADA sa odporúča používať dostatočne dlhú mäkkú kefku a rukoväť kefky, ktorá môže čistiť za zuby ústnej dutiny.


Čas odoslania: 28. marca 2023